23. 9. 2010

Light the night


The woods are lovely, dark and deep,
But I have promises to keep,
And miles to go before I sleep,
And miles to go before I sleep.


Onehdá jsem tady psal zážitky z nočního ježdění,ale bylo to fakt v punku,protože levná x-diodová čelovka je dobrá tak do stanu a malá cree-ledka to nezachrání.Noční jízda je fakt super a  tak jsem to chtěl trochu potunit  aby se dalo jezdit líp,pátral jsem na netu a dostal jsem se od 3W noname led čelovek až na bike forum kde se jede jinej level a lidi si objednávaj extravýkonný led světla z Hong Kongu.Dá se to sice objednat i přes český stránky,ale to je jen byznys pro lidi kteří to berou ze stejných stránek a dávaj si na tom 100% marži,neprodávaj jen světla,ale všechny možný i nemožný blbosti,doporučuju nakouknout.
Takže jsem se domluvil s bráchou,že dostanu dárek k narozkám předem a jal se nakupovat.

Jediný co potřebujete je účet na paypalu a víra že dorazí to co jste si objednali.
Celý to trvá od objednání dva až tři týdny pokud berete věci skladem,balení,letecká pošta,česká celnice a potom naše pošta.Přišlo to v bublinkový obálce jako listovní zásilka.
Co všechno je třeba:svítilna(cca 28-40USD),dobíjecí akumulátory(8USD 2ks),nabíječka(7,2USD),držák na kolo a držák na helmu(2,5USD/ks),to všechno bez cla protože Hong Kong je bezcelní zóna a poštovný worldwide zdarma i na jednodolarový položky!

Svítilna-jakákoliv s čtyřčipovou diodou P7(v současnosti nejlepší poměr cena/výkon),která má papírově 900lumenů,ale v reálu tak 600lm.Dělá se x-značek(nejznámejší je Aurora,já mám Spider Fire) a existují varianty lišící se módy(2-8)přepínání světla,na bike se doporučují dvou módové(světlo na max,low a off)protože nemají elektroniku která u vícemódových odchází(navíc je blikačka+SOS a víc režimů osvětlení).P7 diody slušně topí,při pokojové teplotě se svítilna zahřeje až na 40C,při jízdě v noci to není problém,protože se chladí proudícím vzduchem.

Dál potřebujete speciální Li-on akumulátor 2500mAh-typ 18650,je to taková větší tužkovka,má 3,7V a vyšší proud,na rozdíl od normálních tužkovek jí sice vadí vysoké teploty,zato jí vyloženě dobře dělá zima a nedochází ani k poklesu kapacity což je pro noční ježdění ideální.Doporučuju tzv.PROTECTED baterie protože jsou náchylné i na přilišné vybití(míň než 2,5V) nebo naopak nabíjení přes limit(víc jak 4,2V),PCB elektronika akumulátor ochrání a cena není o moc vyšší.Jsou o malinko delší než normální a proto může být problém u některých svítilen.Do svítilny se dává jedna baterie a výdrž na max. je cca 50min.,na low 10hodin.
Nabíječku mám nějakou obyč.na dva aku(lze nabíjet i jeden aku samostatně),nabití trvá cca 4 hodiny a po nabití informační dioda z červené zezelená a baterie se dál nenabíjí.

Sehnat držák na oversize řidítka je celkem problém,takže jsem vzal zatím typ na suchý zip a ten samý(ale otočený o 90 stupňů)na přilbu.Svítilnu na přilbu jsem neobjednával,protože už jsem jednu malou s cree diodou měl.
Tak a teď poznatky z terénu.

Jedním slovem bomba,sice jsem viděl fotky na netu,ale v reálu je to mazec,to co jsem měl doteď je bludička.
Dosvit až na 200m,do 100m dobrý a prvních dvacet metrů luxus,někdo to přirovnává k světlometu na autě a není daleko od pravdy.Dá se s tím jet stejně rychle jako ve dne,světlo má široký kužel,jako problematický se ukázal držák,který i když jsem ho utáhnul nafest tak se mírně klepal - trochu stroboskop na kořenitých pasážích,takže mě čeká výroba nějakého stabilního bastlu.

Čelovka na přilbě sice trochu pomohla,ale výkon byl daleko za Spider Fire,takže za ideál považuju jednu P7 na řidítka a druhou na helmu,která je dobrá pro přisvícení do zatáček.Na bike foru jsou i blázni co vozí dvě na řidítkách a dvě na helmě,to je pak jak tureckej kamion,na normální občasné ježdění stačí bohatě dvě.

Jízda v noci je úplně jiná,v lese nikoho nepotkáte jste jen vy a tma,slyšíte jen šustění pneumatik a když zastavíte a vypnete světla tak na vás ze tmy zírají oči zvířat co jsou přes den schovaná.Spooky.
Dny se krátí,ideální na projetí se v týdnu po práci.Hodně lidí utrácí za tunění kola,tady dostanete za relativně málo peněz novou dimenzi zábavy.Doporučuju vyzkoušet a let´s go night ride!Fotky tady,ty z terénu jsem si půjčil někde na netu :) Deu

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

no tak to je uz jiná liga:)
kdyby se delala hromadná objednávka tak bych se asi pripojil..
thomasNF

Anonymní řekl(a)...

jj, to vypadá hhhustě :-D na kolik to tedy vyšlo komplet v CZK???? Možná do toho pujdu pro tu prdel .-)
marsch

Zavistler řekl(a)...

cca komplet 1200 světlo+4x bat.+2x držák+nabíječka
do 2000 s dvěma světlama

Zavistler řekl(a)...

PS:možná něco přiobjednám,tak to když tak pořešíme dohromady

Anonymní řekl(a)...

Jestli se ti to osvedčí v dlouhodobějším testu..
Tak by to šlo:)
thomasNF

Zavistler řekl(a)...

lidi z bf to vozí už třeba dva roky :)

Anonymní řekl(a)...

taky bych si to objednal, helpnes mi?

Anonymní řekl(a)...

je na tebe kontakt? Eči...

Shoutboard

Archiv

Přispěvatelé

Powered By Blogger
(c) pragueriders. Používá technologii služby Blogger.