20. 10. 2009

Tenerife 2009 - part 3

Tak ve čtvrtek jsme vyrazili opět do hor.U moře bylo sluníčko ale jak jsme jeli výš tak se zatahovalo a když jsme přijeli do Vilaflor - nejvýše položené vesnice ve Španělsku (1500m.n.m.),tak nás čekala mlha a zima.Ta se ale během hodinky rozpustila a tak se nám naskytly pěkné výhledy dolů směrem k Playa de las Américas.Ve vesnici jsme si prohlédli kostelík,prošli pár uliček,zastavili se na vyhlídce u kříže a pokračovali jsme dál do hor.










Další zastávka byla v Montaňa las Lajas(cca 1800m.n.m.) kde je něco jako kemp,ale spíš se jedná o věřejné grilovací plácky(rožniště,zídky a sedačky z naskládaných kamenů),na které se sjíždí o víkendech místní obyvatelé.Dřevo si ale musíte dovézt,volně tady žádné neleží.My jsme tady potkali lovce,kteří sváželi v pickupech klece se psy,ale zajímalo by mě co tady asi tak loví.Jinak když na silnici potkáte pickup je to na 99% Toyota a jede pomalu což je na naprd jelikož většinou není možnost ho v zatáčkách předjet.Monča zůstala v autě,já si vyšlápnul na nejbližší kopeček abych něco vyfotil.Pokračovali jsme až do průsmyku ve výšce 2200m.n.m. a v místě Boca Tauce vjeli do nár.parku Teide,kdy už jsme to znali a tak jsme jeli dál přes lávová pole,teď už zase z kopce zpátky směrem k našemu hotelu.Cestou jsme zastavili na Los Poleos(1500 m.n.m.),s tím že se ještě projdem přes lávové vývěry a lesem,ale bylo takový vedro,že jsme se po 2km otočili a jeli domů.V pátek nás čekal delší výlet(250km v autě),tak jsme vyrazili brzy.Jeli jsme přímo na sever přes nár.park Teide,první zastávka byla na štěrkových dunách pod Teide(cca 2300m.n.m.),kde fakt hustě fučelo,stavěli jsme na pár vyhlídkách ,např u observatoře v Montaňa del Cabezón(2400 m.n.m.) a pak už sjížděli dolů do severní části ostrova,která je oproti jihu ostrova o dost zelenější.











Náš hlavní cíl bylo město La Laguna(správně San Cristóbal de La Laguna - ale tak mu nikdo neříká),které je ve výšce 700m.n.m. a sahá až k hl.městu které je u moře.V La Laguně je letiště Tenerife Nord a vede přes ní dálnice z hl.města až do Puerta De la Cruz - po té jsme se vraceli.Město samotné má historické centrum s pěší zónou a množstvím památek jako jsou kostely,věže,muzea a panské domy.












Dále se zde nachází velká univerzita kterou nechal založit kdysi španělský král,takže tu potkáte asi 20.000 studentů - něco jako Cambridge.V La Laguně se dodržuje siesta,takže obchody zavírají ve 13h a otevírají až v 17h. Naštěstí restaurace,kavárny a cukrárny měli otevřeno,takže občerstvit jsme se mohli.S parkováním byl trochu problém,všude uzké uličky a jednosměrky,ale po 20 minutách kroužení se na nás usmálo štěstí.Hodně nám pomohla navigace,kterou jsme si přivezli z domova.Odpoledne jsme vyrazili po dálnici na Puerto de la Cruz,ale ještě před ním jsme sjeli do La Orotavy,což je další historické město v kopcích nad Puertem.







Tady bych zmínil hlavně panské domy z období 1500-1600 n.l. Casa de los Balcones a Casa del turista,kde prodávají místní suvenýry,jako kroje klobouky a další ručně vyráběné věci spojené s historií Guančů(místní obyvatelé před kolonizací španělskem).








Ještě jsme stihli nějaký shoping v místních obchodech a pak už ná čekala jen známá cesta přes hory do hotelu.Sobotu jsme věnovali zevlení a nakupování v Playa de Las Américas a navečer jsme se zastavili v Los Gigantes pozorovat západ slunce nad útesy.








Po setmění se na náměstíčku před kostelem rozjel lidový tanec v krojích s muzikou a pak jsme jeli domů.Galerka tady.Deutsch

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nedávno jsme byli s manželem v Itálii v Kalábrii až dole. No jeli jsme od nějaké horské vesnice kde chtěl manžel navštívit nějaký kostel. Nedaleko od Tortory. Každopádně malé úzké serpentiny, před námi neustále malé fiátky a my s naší Toyotou Hilux uplně bez šance. Už samo o sobě se zrovna tohle auto těžko probojovávalo v úzkých ulicích, natož v těch úzkých v horách. :-) Lidka.

Shoutboard

Archiv

Přispěvatelé

Powered By Blogger
(c) pragueriders. Používá technologii služby Blogger.